Recept: Saffranssnurror med mandelmassa
ca 50 st
Ingredienser:
100 g smör
5 dl standardmjölk
250 g Kesella Kvarg Lätt
1 g Saffran (2 påsar)
1½ dl strösocker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
mandelmassa
1 uppvispat ägg
GÖR SÅ HÄR:
1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Se till att degspadet blir fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en degbunke. Häll degspadet över jästen och rör om med en trägaffel så att jästen löser sig.
2. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och mjöl. Börja med ca 15 dl mjöl och arbeta degen smidig. Resten av mjölet använder du vid utbakningen. Låt jäsa övertäckt i ca 30 min i god rumsvärme.
3. Dela degen i två delar och kavla ut till stora plattor, ½-1 cm tjocka.
4. Bred det rumsvarma smöret över degen. Grovriv mandelmassan och strö över.
5. Rulla ihop och skär i rullarna i skivor. Lägg snurrorna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa i 20-30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 6-8 min. Låt svalna på galler.
Ät och njut!