2010-11-29 ? 23:11:56

Charmiga glöggmuggar.



Förra året, eller om det var för två år sedan så fyndade vi dessa otroligt charmiga glöggmuggar på loppis. Med olika mönster, ser ut som pepparkakor. Kostade ca 5:- styck.

Visst är de söta?

 

2010-11-29 ? 23:01:18

Recept: - Lussebullar med Kesella.

Att baka saffransbröd på kesella gör att det blir riktigt saftigt och gott. Ett litet trix är att anvnda både kessela och smör i degen. Orkar man inte stå och rulla till lussekatter går det fort och enkelt att fläta en saffranslängd.

1 FLÄTA ELLER CA 30 BULLAR.

50 g Jäst
5 dl Mjölk
250 g Kesella
½ tsk Salt
2 dl Socker
2 paket Saffran (1 paket = 0,5 g)
1 Ägg
150 g Smör (eller margarin)
16-17 dl Vetemjöl
---
1 Ägg
Pärlsocker



Gör såhär:
1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i degspadet.
2. Tillsätt kesellan, saltet, sockret och saffranet. Rör tills det har löst upp sig.
3. Klicka i smöret, det skall vara riktigt mjukt. Blanda i ägget.
4. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.
5. Arbeta den jästa degen ordentligt på mjölat bakbord. Dela degen i 6 delar. Rulla ut varje bit till en längd, fläta samman lägnderna och låt jäsa i 4 minuter till. (Vill du inte göra en fläta, gör då ca 30 lussekatter istället).
6. Pensla med ägg och strö pärlsocker över. Tryck i 2 russin i varje bulle.
7. Grädda i 225 grader i ca 10-15 minuter.

Receptet kommer från boken "Adventsbak" som gavs ut med Aftonbladet/Tasteline förra julen.

Lussebullarna smakar fantastiskt! Hoppas ni tycker likadant.

 

 

2010-11-28 ? 17:51:14

1:a Advent.



Hoppas ni har haft en trevlig första advent.
Nu står vår fina gran i källaren och tinar, och väntar på att få pyntas.

ps. Har problem med designen på bloggen just nu. Tror jag har kommit åt någon viktig html-kod... men ska åtgärdas så fort jag kommit på vad som är fel.

2010-11-28 ? 13:11:51

Istället för julgransstjärna blir det julgranskrona!


I år kommer vi ha en krona i toppen.
Köpt på Rusta.

2010-11-28 ? 13:09:22

Lussebak.



Igår bakades det lussebullar hos oss. Sedan blev det lussebulle med glögg. Vilken fest!
Receptet hitta jag i boken på bilden, kommer att lägga upp receptet senare när jag har boken nära.

2010-11-25 ? 22:45:09

Grundtips för julgranen.

Tips för hur du ska få din julgran att må så bra som möjligt, och hålla längre.

  • Välj en färsk gran.
  • Låt granen gradvis vänja sig vid husvärmen
  • Mycket vatten - utan socker eller magnecyl.
  • Skär skåror i granens fot.
  • Se till att den har en färsk yta i sågskäret.
  • Slå inte rotändan mot golvet, då stängs ledningsbanorna för vattnet och granen börjar snart torka på grund av vattenbrist.
  • Man kan gärna spreja med vatten på grenarna, på samma sätt som man duschar blommor.

    En "seriös" forskare på skogis tipsar om man kan ge julgranen en skvätt whisky -då trivs den ännu bättre. Alternativt kan man lägga i en kopparslant i granfoten.
    Samme forskare hävdar att när granen stått några veckor i vatten börjar rotstumpen gegga igen av svampar och föroreningar, vilket försämrar eller helt förhindrar granens vattenupptag. För den som vill ha sin gran längre än 2-3 veckor kan det vara något att tänka på.
    (Text från SkogsSverige.se)

    Vill du veta mer tips om julgranen? Läs här!
2010-11-23 ? 22:32:44

Recept: Pepparkaksscones

Hittade ett smarrigt recept på Hemmets Journal´s hemsida. Gott till 1:a advent-fikat.


(Bild tagen från Hemmets Journal)


(4 port)

Ingredienser:
½ dl socker
2 dl havregryn
5-6 dl mjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
1 krm malen nejlikor
½ tsk salt
100 g smör
3 dl mjölk

Gör så här:
- Blanda ihop alla ingredienser med undantag för smöret och mjölken.

- Blanda ner smöret, finfördela det med fingrarna till en grynig massa.

- Häll i mjölken och rör ihop till en deg.

- Kavla ut degen på mjölat underlag och tryck ut tex hjärtan med ett pepparkaksmått.

- Lägg bröden på pappersklädda plåtar, pudra över lite kanel och grädda på 250 grader i ca 10 minuter

Servera bröden nygräddade med lite smör och en skiva lagrad ost.
2010-11-23 ? 13:34:52

Hur man kan pynta ett fönster på ett annorlunda sätt.


Idag har jag pyntat vårat lilla fönster som vi har i hallen. Eftersom fönstret har ett innerfönster kan man utnyttja mellanrummet till att pynta i. Och det blev väldigt mysigt.

Jag använde mig av:
- Folié i botten så att mossan inte förstör träet. (eftersom mossan fortfarande var fuktig)
- Grön härlig mossa.
- Gran- och tallkvistar som ska föreställa träd.
- En tomte som vi fynda på loppis.

Vi har ett likadant fönster uppe i gästrummet som jag tänkte ge mig på nu. Där ska det nog bli lite Lucia-tema.
Visar bild på det senare.

/Maxine

2010-11-20 ? 14:06:12

20 November 2010: Loppisfynd.






Detta fyndade vi idag under vår loppisrunda.
Favoriten är nog den sista bilden, hästen med släde. Riktigt mysig!

Dock är min mor förtjust i fula och lite halvknasiga tomtar, och lyckas alltid hitta någon som ser ut som...

 

2010-11-19 ? 12:18:26

Recept: Saffransskorpor.


Bakade ett gäng saffransskorpor igår. Hittade receptet i en annan julblogg som jag genast skrev ned. Men hittade det även på recept.nu om man söker på Leilas Saffransskorpor.

Ingredienser:

100 g smör
1 g saffran
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl hel sötmandel
Råsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.
4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.
5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

De är riktigt goda, och går ruskigt fort att göra.

Här hittar ni receptet.

2010-11-19 ? 11:57:23

Onsdagens jultomtsfynd.



När vi var på en liten loppisrunda i onsdags fann vi den söta gamla tomten för en billig peng, och sedan när vi var ute och gick senare på kvällen tog vi en sväng förbi auntie, en liten inredningsbutik i Tullinge och fann de två söta tomtarna med små gråa mössor.

 

2010-11-18 ? 22:24:07

Lite pyssel ute innan det är dags för pyntet inne !

2010-11-13 ? 22:36:59

Julen 2009.



2010-11-13 ? 16:32:15

Välkommen till vår nystartade julblogg!

Fick en mycket bra idé tidigare idag och fick med mig min mor på det också. Så nu har vi en julblogg tillsammans. Riktigt kul.

Här kommer det bloggas för fullt om våra förberedelser inför jul. Julbak, julpynt och allt annat som hör julen till.

/Maxine