Förberedelser inför helgen.
I helgen ska vi baka & grejja inför julen.
Vi ska testa att baka en
mustig snabbvört limpa.
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda 2 dl grovt rågmjöl,
1 dl rågkross, 4 dl vetemjöl, 4 msk vörtmix, 1 dl russin, 1/2 dl linfrö,
2 tsk bikarbonat & 1 tsk salt i en bunke. Rör ner 2 1/2 dl julmust,
2 dl filmjölk & 1/2 dl mörk sirap.
Klicka ner den lösa smeten i en smord avlång bakform ( ca 1 1/2 liter ).
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp & låt svalna under bakduk.
Vi ska även göra
Ernst bästa leverpastej
400 gr Kycklinglever
100 gr Fläskfärs
2 kokta potatisar
1/4 Gul lök finhackad
2 Anjovisfiléer
1 ägg
2 1/2 msk Vetemjöl
2 1/2 tsk salt
1 tsk Vitpeppar
3 dl Kaffegrädde
2 msk olivolja + lite extra till formen
1-2 msk Konjak
Beredning: Skär levern i småbitar. Lägg den & övriga ingridienser i matberedaren.
Mixa till en slät smet. Smörj en stor eller 2 små formar, smörj med olivolja.
Grädda i 150 grader varm ugn i 70-80 min. Kolla med provsticka att
köttsaften är genomskinlig, då är pastejen klar. Låt svalna.