2010-11-29 ? 23:01:18

Recept: - Lussebullar med Kesella.

Att baka saffransbröd på kesella gör att det blir riktigt saftigt och gott. Ett litet trix är att anvnda både kessela och smör i degen. Orkar man inte stå och rulla till lussekatter går det fort och enkelt att fläta en saffranslängd.

1 FLÄTA ELLER CA 30 BULLAR.

50 g Jäst
5 dl Mjölk
250 g Kesella
½ tsk Salt
2 dl Socker
2 paket Saffran (1 paket = 0,5 g)
1 Ägg
150 g Smör (eller margarin)
16-17 dl Vetemjöl
---
1 Ägg
Pärlsocker



Gör såhär:
1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i degspadet.
2. Tillsätt kesellan, saltet, sockret och saffranet. Rör tills det har löst upp sig.
3. Klicka i smöret, det skall vara riktigt mjukt. Blanda i ägget.
4. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.
5. Arbeta den jästa degen ordentligt på mjölat bakbord. Dela degen i 6 delar. Rulla ut varje bit till en längd, fläta samman lägnderna och låt jäsa i 4 minuter till. (Vill du inte göra en fläta, gör då ca 30 lussekatter istället).
6. Pensla med ägg och strö pärlsocker över. Tryck i 2 russin i varje bulle.
7. Grädda i 225 grader i ca 10-15 minuter.

Receptet kommer från boken "Adventsbak" som gavs ut med Aftonbladet/Tasteline förra julen.

Lussebullarna smakar fantastiskt! Hoppas ni tycker likadant.

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: